Kapitein Arthur Phillip plantte in 1788 trots de eerste wijnstokken bij wat later Sydney zou worden, enkele dagen nadat de Eerste Vloot in de nieuwe kolonie was aangekomen. Men begon onmiddellijk een grote toekomst te voorspellen voor de wijn van "Down Under".
Australië werd in zijn beginjaren "de wijngaard van John Bull" genoemd, een echt paradijs voor de wijncultuur, bestemd om mooie tafelwijnen voor het keizerrijk te produceren. Pioniers zwierven uit over het land met een wijnstok in de hand.
Rond de jaren zeventig van de negentiende eeuw leek de voorspelling bewaarheid te worden. Australische wijngaarden wonnen gouden medailles in Parijs en Londen met hun lichte wijnen enigszins in de klassieke stijlen van Europa. Ongelukkigerwijs moesten deze zelfde wijngaarden slecht een paar jaar later verdwijnen. Ze werden vernietigd door de wijnluis phylloxera, of overgenomen door zuivelboerderijen, of ze werden eenvoudig overbodige doordat de Australische nationale smaak naar bier en versterkte wijnen ging vragen.
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog produceerden Zuid-Australië enVictoria grote hoeveelheden port, sherry en zware rode wijnen, waarvan vele hun weg vonden naar het Oude Land. In het begin van de jaren dertig exporteerde Australië meer wijn naar Engeland dan Frankrijk. Maar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de exportvraag verminderd en schenen de thuisdrinkers versterkte wijnen te prefereren. De toekomst voor de kwaliteitstafelwijnen, die we tegenwoordig met Australië associëren, zag er ellendig uit.
In de jaren zestig kwam de interesse voor de tafelwijn weer op en de binnenlandse hausse begon. Maar de volgende twintig jaar overschatte de herboren industrie de vraag, en nog tot in het midden van de jaren tachtig werden onbetaalbare oude wijnstokken, zoals Shiraz en Grenache, uit de grond getrokken vanwege met een door de regering ondersteund plan om het wijnoverschot te verminderen. Ironisch genoeg viel dit samen met het begin van de huidige exporthausse op de markten die nu schreeuwen om wijn gemaakt van deze oude wijnstokken.
Vandaag de dag groeit de exporthausse nog steeds en bloeit de industrie. Het is de bedoeling dat tegen het jaar 2025 de productie is verdrievoudigd en dat Australië de winstgevendste wijnexporteur van de wereld wordt.

 

Wijnbouwgebieden

Als continent met vele verschillende klimaatzones, topografie en bodemkenmerken en een rijke traditie, brede kennis en grote technische wijnbouwexpertise heeft Australië bewezen wijnen op de markt te kunnen brengen met een aantal smaken en dimensies dat zijn weerga niet kent. We onderscheiden wijnregio's:

  • New South Wales

  • Queensland

  • South Australia

  • Victoria

  • Tasmania

  • Western Australia

Kies links een streek en blader door de catalogus

WIJNEN UIT AUSTRALIË

CONTACT

 

Telefoon:

032 475 261 934

032 475 456 922
Veurnestraat 40

8640 Vleteren

WIJN per streek